SZÓJA AGRONÓMIA
A Stine szója fajták választásával biztonságos terméseredményt és megbízható genetikát kap. A Stine szója vetőmag kiválasztásának megkönnyítése érdekében megosztunk egy útmutatót a szója fajták technológiai leírásainak értelmezéséhez. A fajtákról bővebben a Fajtaleírásoknál lehet tájékozódni.
AGRONÓMIAI DEFINÍCIÓK
Használd ezt az irányelvet, hogy jobban megértsd a Stine szóják agronómiai hátterét.
Éréscsoport
A szója érésideje évről évre változhat a termesztési körülményektől függően. Egyes fajták hőérzékenyebbek, mint mások, ezért egy rendkívül forró évben a szója a szokásosnál korábban érik. Minden szója fotoperiódikusan érzékeny, és az éjszaka hosszának megfelelően érik. A vetés egy hetes késése csak 1-2 napos késést eredményez az érésben. Az egyes szójafajtákhoz rendelt relatív érettség a többi szójához viszonyított érettséget tükrözi, azaz a 29-es relatív érettségű szója 2 nappal későbbi, mint a 27-es relatív érettségű szójafajta.
Relatív magasság
A szójafajták növénymagassága számos tényezőtől függ, beleértve a vetés dátumát, a sorszélességet, a szója érettségét, a környezeti tényezőket és a genetikai képességet. Az egyes szójafajtákra megadott relatív magasság öt kategóriában van kifejezve: S = alacsony, MS = közepesen alacsony, M = közepes/átlagos, MT = közepesen magas, T = magas. Ez a pontszám azt jelzi, hogy az egyes szójafajták mekkora magasságot érnek el egy adott területen a többi, azonos érettségű szójafajtához képest.
Szőrözöttség színe
A legtöbb szója szőrözöttsége szürkés, barna vagy világos barna színű. A szója növény szőrözöttségének színe nincs hatással a termésre vagy más agronómiai jellemzőkre.
Köldök szín
A szójamag köldöke vagy szeme az a pont, ahol a mag a hüvelyhez kapcsolódik. A szójákat a köldök színe alapján lehet azonosítani. A köldök színe agronómiai szempontból nem fontos, de az exportőrök számára jelentőséggel bírhat. A köldök színei közé tartozik a fekete (Bl), barna (Br), sárga (Y), tökéletlen fekete (Ib), pala (Sl), barnás (Tn), halvány (Bf) és szürke (G)
Olaj
Az olajtartalom (13 százalékos nedvességtartalom mellett) a Stine Elite Termés Kísérletek értékelése alapján kerül meghatározásra.
Fehérjetartalom
A fehérjetartalom (13 %-os nedvességtartalom mellett) a Stine’s Elite Termés Kísérletek értékelése alapján kerül meghatározásra.
A következő tételek értékelése kiválótól nem ajánlottig terjedő skálán történik az alábbiak szerint: E - Kiváló, VG - Nagyon Jó, G - Jó, AV - Átlagos, NR - Nem Ajánlott
Kelés
A kelési pontszámokat egy laboratóriumi eljárás során határozzák meg, amely elsősorban a hipokotil (szik alatti szár) hosszát tükrözi. Ez az eljárás félrevezető lehet, mivel egyes szójafajtáknaknak rövid hipokotiljuk van, ezért rosszul teljesítenek ebben a tesztben, de sekélyen vetve mégis jól kelnek. Az itt bemutatott kelési pontszámok a szóják szántóföldi körülmények közötti csírázóképességét tükrözik.
Állóképesség
A Stine szójafajtáknak a betakarításkor adott állóképességre vonatkozó pontszáma a következő rendszer alapján történik: E = Minden növény egyenes, G = Minden növény kissé megdőlt, NR = 20% vagy több növény megdőlt
Pergés
A G (Jó) vagy jobb pergési) értékeléssel rendelkező szójafajták nem okoznak törés/pergési problémákat. Az NR (Nem Ajánlott) értékelésű szójafajtákat is el lehet vetni és kiváló termést hozhatnak, ha a betakarítás időben megtörténik és a nedvességtartalom 13 % vagy annál magasabb.
Vashiány, Klorózis
A vashiányos klorózis magas pH-értékű talajokon fordul elő. A szezon elején az új levélerek közötti rész sárgul, súlyos esetekben pedig a levélszövet megbarnul és lehullik. A szójákat szántóföldi körülmények között a vashiányos klorózissal szembeni toleranciájuk alapján értékelik. Az E (Kiváló) értékelésű szójafajták mutatják a legnagyobb mértékű toleranciát a klorózissal szemben; az NR (Nem Ajánlott) értékelésű fajták a legérzékenyebbek a klorózisra és nem ajánlottak magas pH-értékű talajokra.
Fitoftórás gyökérrothadás
A fitoftóra tolerancia pontszámok azt jelzik, hogy a szója mennyire képes ellenállni a Phytophthora nyomásnak szántóföldi körülmények között.
Szója szárrothadás
A barna szárrothadást talajban élő gomba okozza. Sok éven át túlél a szója maradványokban és a fertőzés a növekedési szakasz elején a szár alsó részének gyökerein keresztül történik. A Stine szójafajtákat szántóföldi körülmények között a szárrothadással szembeni ellenállóképességük alapján értékelik.
Hirtelen halál szindróma
Az ezekben a kategóriákban kapott pontszámok szántóföldi megfigyeléseken alapszanak, így előre jelezhetik a tényleges szántóföldi teljesítményt. A tényleges eredmények szántóföldi körülményektől függően változhatnak.
Diaporthes foltosság
Ebben a kategóriában a kapott eredmények laborvizsgálatokon alapszanak. A szántóföldi eredmények változhatnak.
Szója cisztás fonálféreg
A rezisztens szójababok értékelése egy kódot tartalmaz, amely a tesztelt ellenállás vagy érzékenység szintjét mutatja, ahol S = érzékeny, MR = mérsékelt ellenállás, R = ellenállás.

